Kjøp av valp, valpestell og hundehold:
Interesserte valpekjøpere bes sende oss en e-mail med relevante opplysninger. Henvendelsen må inneholde navn og adresse, hvorfor dere ønsker en valp av denne rasen, hvorfor ønsket kjønn, hva hunden skal brukes til og erfaring med tidligere hunder. Som hovedregel forhåndsselger vi ikke valper, men venter og ser hva som blir født og hvem som er interesserte. Det er viktig for oss at valpene plasseres slik at de får største mulighet for å utvikle seg på ønsket måte. Vi prioriterer jegere og jaktprøveinteresserte for valper fra jakthundrasene, og utstillingsinteresserte for de øvrige.
Fra vårt kvalitetsoppdrett leverer vi valpene ormkuret, vaksinerte, id-chippede, med godkjent helseattest fra veterinær, med eu-pass, registrerte i NKK og med NKK’s kjøpekontrakt. Valpene får med seg valpepakke fra Eukanuba som inneholder noen måltider av valpeforet de er vante til. Vi forutsetter at kjøper forer valpen med Eukanuba valpefor frem til minst syv måneders alder, og helst Eukanuba hundefor resten av livet. Valpene leveres forhåndsregistrert og er med det forsikret frem til dagen etter levering. Vi anbefaler ny eier å videreføre forsikringen. Kjøper forplikter seg å lese alt innhold på våre- og raseklubbens web-sider. Ved reservering tar vi et depositum og avtale om levering og kjøp av valp er da gjensidig inngått. Trekker valpekjøper seg fra kjøpet uten tungtveiende grunn tilbakebetales ikke depositumet. Ved levering trekkes depositumet fra kjøpesummen og valpen betales kontant med Vipps.
Valpene må i utgangspunktet hentes hos oss, men i tilfeller hvor flere valper skal samme vei leverer vi etter avtale valpen sør til Trondheim, eller øst til f.eks Storuman, Lycksele, Umeå eller Østersund. Skal valpen hentes på nærmeste flyplass, som for oss er Værnes Lufthavn Trondheim, leverer vi selvsagt valpen der klar med reisepapirer fra veterinær og med flybag som tilfredstiller flyselskapets krav og mål. Valpene er leveringsklare ved åtte ukers alder. Da er den første halvdel av den viktige pregningstiden fra 4 til 12 uker over, og valpen er klar for å preges på sine nye eiere, sitt nye hjem og sine nye omgivelser.
Valpene har de siste dagene før levering blitt foret tre ganger om dagen (07.00-14.00 og 21.00) med valpefor. De har fått spise så mye de vil. Etter hvert må matmengden tilpasses valpens hold. Dette vil være individuelt, og må justeres av hver enkelt. Valpen skal fores med valpefor frem til ca. 1 års alder, eller minst 7 måneder. Den skal være i godt hold, uten å være overvektig. Valpen må alltid ha tilgang til friskt vann.
Ved levering er valpene vaksinerte, men de må revaksineres når de er 12 uker gamle. Dette er meget viktig. Siden følges veterinærens anbefaling om vaksinasjonsprogram. Valpene har fått ormekur hver 14. dag, av merket Banminth vet. 2,2%. Vanlig rutine videre er to-tre ganger om året, vår-sommer-høst. Kontakt veterinær om dette. Hvis valpen skal reise utenlands gjelder egne regler for det. Kontakt da veterinær eller Mattilsynet/Jordbruksverket i god tid.
Det er dramatisk for en liten valp å måtte forlate sin mor og sine søsken. Ny eier må overta deres plass, og huske på at valpen aldri har prøvd å være alene. Det er viktig at valpen opplever nærhet og trygghet og ikke sover alene de første nettene. Det knytter også livsvarige bånd mellom hund og eier. Først når valpen etter noen dager er blitt en del av sitt nye hjem, kan man begynne å trene valpen på sitt videre liv og begynne å lære den hvordan man vil at ting skal være.
Husk at det tar litt tid for en valp å bli husren. Tren med det gode, uten å straffe valpen når det kommer på gulvet. Gå alltid ut med valpen når den våkner, og etter at den har spist. Vær oppmerksom på valpens signaler , og ta den ut når noe er på gang. Men vær innstilt på at det blir mange uhell før alt er i orden.
Straff aldri valpen fysisk eller mentalt! Den hardeste straffen du skal bruke er å ikke gi den ros – det er mer enn nok. Er du misfornøyd med noe så hold munn og gjør ingen ting. Alt som du setter pris på må derimot roses i skyene! Grunnen for det er at alle kan gi ros for noe som er bra, men å straffe noe som er uønsket krever en trent hunde-psykolog for å gjøre det riktig og på riktig tidspunkt. Vi trener våre hunder kun med det gode også etter de er voksne, og er overbevist at vi kommer lengst med det. Altså: Ros for alt som er bra, og ingenting for det som er uønsket.
Valpen krever et minimum av hygienisk stell: Den må vaskes bak (de første månedene vasker de ikke seg selv), pels må børstes og klør må klippes. Nå og da bør valpen bades eller dusjes, bruk en hundesjampo eller babyshampo. Det er greit å bade valpen nå og da, (hver 7.-14. dag) selv om den ikke er direkte skitten, for treningens skyld. Se daglig over valpen etter sår, skader og annet. Ørene må ettersees og renses etter behov. Bruk en bomullsdott, tørr eller lett fuktet i matolje, og rens ut smuss fra det ytre øre. Bruk av våtservietter i ørene kan gi reaksjoner og irritasjon, og IKKE bruk Q-tips inn i øregangene. Ved mye produksjon av ørevoks må veterinær kontaktes. Tannpuss er forebyggende mot tannstein, og gir dessuten bedre munnhygiene og ånde. Man kan bruke børste eller fingerbørste, med spesiell pasta for hund. Er det noe man er usikker på, så ikke nøl med å kontakte oppdretter eller veterinær. Som hundeeier er man skyldig i å gi hunden det helsemessige stellet den behøver.